Olieverf

 

Naam: stilleven met apothekerspotC56-1.

Gedateerd: 1953
Aard: olieverf
Gesigneerd: Ja
Afmetingen: onbekend

 

 

 

 

 

 

Hier ziet u een olieverfschilderij van een stilleven waaraan een verhaal vast zit.
In de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw verbleef W.S. Hall van het toonaangevende Engelse kunstblad ‘The Studio’ in Amsterdam voor een kunstreportage. Regelmatig bleef hij stil staan bij de etalage van Arti et Amicitiae aan het Rokin, waarin dit stilleven stond uitgestald. De Engelsman raakte in de ban van het schilderij en verbaasde zich erover dat nog niemand het gekocht had. Het liep echter tegen het einde van zijn verblijf in Amsterdam, zijn geld raakte op en hij moest nodig een paar nieuwe schoenen hebben. De aanschaf van die nieuwe schoenen stelde hij echter uit. Hij kocht het schilderij en nam het mee naar Londen.
Dat is ook de reden dat de afmetingen ons niet bekend zijn. Over het stilleven schreef hij een lovend artikel in het kunstblad.
Jan Strube heeft in zijn lange werkzame leven veel olieverfschilderijen gemaakt, waaronder veel stillevens. Zijn stillevens zijn heel natuurgetrouw weergegeven. Let u bijvoorbeeld maar eens op het kleine deukje in het koperen deksel. En dan de apothekerspot zelf. Je voelt als het ware het gladde, porceleinen materiaal.
Behalve olieverf op linnen of op paneel, heeft Strube ook in aquarel en pastel gewerkt, zij het in mindere mate. In de jaren dertig volgde hij samen met de tien jaar jongere Louis Schrikkel en nog een aantal andere kunstenaars een geheel nieuwe kunststroming die zij het ‘populisme’ noemden. Daarover gaan we het in het volgende hoofdstuk hebben.