Dagelijks leven

Zijn dagelijks leven en zijn omgeving.

C79-1Het leven van Jan Strube kenmerkt zich vooral door zijn eenvoudige levenswijze en zijn harde werken. Hij stond elke ochtend vroeg op, ontbeet en ging daarna meteen al naar zijn atelier om er de hele dag te werken. Hij heeft een ongelofelijk oeuvre nagelaten van houtsneden, tekeningen, lithografiën en olieverfschilderijen. Daarnaast maakte hij ook gelegenheidsgrafiek zoals ex-librissen, verhuisberichtjes en geboortekaartjes.
Met recht kunnen we van Jan Strube in overdrachtelijke zin zeggen dat hij een werkpaard was. Tot op zeer hoge leeftijd bleef Jan Strube zijn kunstwerken produceren. Eindeloze reeksen stillevens zal hij hebben gemaakt, maar ook stadsgezichten, polderlandschappen, bossen, velden, dorpsstraatjes, boerenerven en boereninterieurs.
Helaas werd die werklust een tijdlang onderbroken door het overlijden van zijn geliefde vrouw Dina Bogers in 1966. Hij werd voor zijn indrukwekkende oeuvre en voor zijn betekenis voor de culturele ontwikkeling van Breda door het stadsbestuur onderscheiden met een gedenkpenning.
Het heeft hem gedurende zijn lange werkzame leven nooit aan belangstelling ontbroken. Hij kreeg regelmatig bezoek in zijn atelier aan de Zanddreef, waar de mensen hem aan het werk konden zien. Hij heeft een groot aantal exposities gehad, waarvan enkelen geheel aan hem werden gewijd. Jan Strube exposeerde jarenlang regelmatig in Huis den Deijl aan de rand van het Mastbos.
Hij kreeg in 1967 een enorm druk bezochte expositie aangeboden in het cultureel centrum De Beyerd in Breda. Hij exposeerde in de Openbare Leeszaal en in het Stedelijk en Bisschoppelijk museum van Breda. In Galerie The White House, in het gemeentehuis van Prinsenbeek, in schouwburg Concordia, in Galerie de Pomp in Princenhage.
Zijn werk hing of hangt nog in het Markiezenhof in Bergen op Zoom, in het Brabants museum in Den Bosch en in het Stedelijk museum in Amsterdam.
Toen hij in 1982 90 jaar werd organiseerden Koos en Ria van Dongen van Galerie de Pomp voor hem een laatste ere-tentoonstelling, waar nagenoeg alle belangrijke mensen uit Jan Strube’s leven bij aanwezig waren. Zijn beide dochters en hun kinderen, Strube’s broer Willem, pater Jan Bomans, professor mr. dr. Deelen, de Bredase wethouder Van Asseldonk, de familie Lysen, de Vlaamse dr. Frans Verachtert. Ook de pers was aanwezig. Het werd voor de hoogbejaarde Jan Strube in alle opzichten een onvergetelijke dag.