Parijs

Parijs.

In de jaren vijftig reisde Jan Strube in het gezelschap van zijn jongste dochter Sonja regelmatig naar Parijs. Ze logeerdC61-1en dan altijd in hotel Le Duc du Bourgondie aan de Rue Pont Neuf. Samen zwierven ze dan door de stad, waarbij Jan Strube zijn schetsboek altijd bij zich had.
Een bekend werk uit deze Parijse tijd is dat van de kade van Parijs achter de Notre Dame. Maar wat Strube vooral trok waren de enorme Parijse groenten- en vleeshallen, kortweg Les Halles. Aan een van de vele boekenstalletjes aan de Seine kochten ze ook een antieke uitgave van Emile Zola’s boek ‘Le ventre de Paris’ dat over het leven van de handelaren in Les Halles gaat.

Hoezeer die tijd in Parijs hem bezighield bewijst wel de tekening die hij twintig jaar later in 1976 nog eens maakt en die hij terecht ‘Herinnering aan de Parijse hallen noemt.
Ze zijn namelijk verdwenen. Ervoor in de plaats zijn nu mooie pleinen en tuinen gekomen en gebouwen met moderne architectuur met veel glas. Alleen de Eglise de Saint Eustache herinnert nog aan die lang vervlogen tijden.